Mihin mennä melontaretkelle?

Melominen on yksi parhaista tavoista liikkua luonnossa. Meloja on lähellä veden pintaa ja etenee lähes äänettömästi, joten melomalla voi päästä hyvinkin lähelle eläimiä. Etenkin vesilintujen tarkkaileminen on mukavaa ja palkitsevaa.

Melominen on myös hyvää liikuntaa. Tietokoneen äärellä istujalle lapoja liikuttava melonta on erityisen terveellistä ja hyvää tekevää. Sisällä pitkät päivät työskentelevä hyötyy erityisesti ulkona, raikkaassa luonnossa tapahtuvasta liikunnasta.

Suomessa riittää vesistöjä ja melomaan on helppo lähteä lähes rannasta kuin rannasta. Pieni melontaretki on vaivaton toteuttaa vuokrakanootilla ja useimmissa rantakunnissa niin meren, järvien kuin jokienkin rannoilla on tarjolla kanoottien vuokrauspalveluita. Niin melontaseurat kuin luontoretkiä järjestävät yrityksetkin ovat hyviä, luotettavia vuokraajia, joiden välineet ovat varmasti kunnossa.

Melontaa pääkaupungissa

Helsingissä on tarjolla niin joki- kuin merimelontaakin ja molempia vielä kajakeilla sekä intiaanikanootillakin, jos vuokraustarjontaa ajattelee. Melomaan pääsee muun muassa Meilahdessa sijaitsevalta Merimelojien majalta – siellä järjestetään myös koulutuksia ja kursseja, jos harrastus alkaa kiinnostaa enemmän – sekä Vantaanjoen varrella sijaitsevalta vuokrauspisteeltä läheltä Pikkukosken uimarantaa.

Jos omistaa oman kanootin, voi melomaan lähteä kaikilta yhteiskäytössä olevilta rannoilta, joiden läheisyyteen kanootin tai kajakin kanssa pääsee vaivattomasti. Ei kuitenkaan ole suositeltavaa käyttää melontaretken alku- tai päätepisteenä julkisia uimarantoja, mutta niille saa toki rantautua, jos on joutumassa merihätään tai tilanne on muuten pakottava. Myös yksityisiin laitureihin saa rantautua hätätilanteissa.

Helsingin edustalla on erittäin paljon viehättäviä saaria. Saaristossa on mukava meloa katsellen viehättäviä ja vaihtelevia maisemia. Lisäksi moniin niistä voi myös rantautua. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että osa saarista on rauhoitettuja, osa kuuluu armeijalle ja on suljettu yleisöltä. Moni on myös yksityisessä omistuksessa, joten aivan kaikkiin saariin ei retkeläisellä ole mitään asiaa.

Helsingin edustalla on myös varsin vilkas laivaliikenne. Melojan kannattaa välttää keskeisimpiä laivareittejä ja huolehtia siitä, että ei joudu suuren aluksen reitille. Isot laivat kääntyvät ja pysähtyvät varsin hitaasti, joten melojan ei kannata panna itseään tarpeettomaan vaaraan ja meloa paatin eteen. Koska kanootti tai kajakki on syväykseltään lähes olematon, pystyy sillä turvallisesti melomaan myös merkittyjen väylien ulkopuolella.

Kansallispuistot ovat retkeilijän kultamaa – myös meloen

Suomessa on huikean hieno verkosto kansallispuistoja, joista lähes kaikissa voi retkeillä myös meloen. Kanootilla pääsee tutustumaan maisemiin ja luontoon, jota jalkaisin liikkuessaan ei tavoita lainkaan.

Voimme lämpimästi suositella sekä kansallispuistojen yhteydessä toimivien luontoyrittäjien järjestämiä melontaretkiä ja -vaelluksia että kanootin tai kajakin vuokraamista ja omatoimista melontaretkeilyä kansallispuistoissa.

Kansallispuistoissa on usein otettu myös melojien tarpeet huomioon sekä rakennettu tauko- ja nuotiopaikkoja sellaisiin kohtiin, joihin melojan on helppo rantautua. Mikäli luonnon ranta ei tarjoa rantautumismahdollisuutta, on näihin paikkoihin rakennettu melontalaituri.

Kansallispuiston luontokeskuksessa osataan kertoa, millaisia palveluja puistossa on tarjolla melojille. Sieltä saat myös alueen melontareiteistä kertovia oppaita ja karttoja. Lisäksi internetissä on helppo tutustua puistojen palveluihin ja suunnitella rauhassa melontaretkiä kotisohvalla istuskellen.

Matkan suunnittelu etukäteen onkin hyvä idea, sillä etenkin jo muutamaa tuntia pitempään melontaan kannattaa valmistautua kunnolla. Aina vesillä liikuttaessa on hyvä pyrkiä varmistamaan, että sää säilyy hyvänä koko vesillä olon ajan. Reitin pituus tulee arvioida oman kokemuksen ja kunnon mukaan eikä aloittelijan pidä heti ensimmäisellä melontamatkallaan lähteä reitille, jolla on pakko jaksaa esimerkiksi ylittää suuri järven selkä.

Esittelemme seuraavaksi kolme erilaista melontaan hyvin soveltuvaa kansallispuistoa ja toivomme, että lähdet rohkeasti kokeilemaan tutustumista Suomen luontoon aivan uudesta perspektiivistä käsin. Tutustu myös kansallispuistojen sääntöihin ennen retkelle lähtemistä.

Nuuksio

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee aivan pääkaupunkiseudun kupeessa Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin kuntien alueella. Sen luonto on jylhää ja koskettavaa. Siellä liikkuessaan on vaikea uskoa, että eurooppalainen pääkaupunki on vain reilun puolen tunnin automatkan päässä.

Solvallan urheiluopisto sekä vuokraa kajakkeja, että järjestää melontaretkiä Nuuksion Pitkäjärvellä, joka on kirkas- ja puhdasvetinen, kalliorantainen järvi. Kahden tunnin retki sopii myös aloittelijalle. Nuuksion arvo melontakohteena onkin siinä, että se on sekä helposti lähestyttävä että todella vaikuttava retkikohde.

Repovesi

Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kouvolan ja Mäntyharjun kuntien alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa. Sen luonto on jylhää ja vaikuttavaa vesistöä, jonka seassa on metsää ja kalliota. Repovedellä voi huikean kauniiden maisemien lisäksi ihastella harvinaisia eläimiä, kuten kaakkuria, joka viihtyy syrjäisillä, karuilla lammilla.

Repovesi sopii niin lyhyiden, muutaman tunnin melontaretkien tekemiseen kuin pidempään melontavaellukseen. Pitkän vaelluksen reitin voi suunnitella niin, että yöpyminen tapahtuu laavussa tai kansallispuiston telttapaikalla.

Perämeren kansallispuisto

Perämeren kansallispuisto on Suomessa ainutlaatuinen luontokohde, joka sijaitsee Perämeren perukassa Kemin ja Tornion alueella. Siellä on mahdollista muun muassa tutustua sukeltamalla Suomen ainoaan vedenalaiseen luontopolkuun.

Melojalle Perämeren kansallispuisto on haastava kohde, jota suosittelemme vain kokeneille melojille, mikäli halutaan tutustua koko alueeseen. Rannikkoa lähimpänä oleviin saariin voi hyvällä säällä meloa myös aloittelija.

Privacy Policy