Nuuksion kansallispuisto

Suomen vilkkaimmin asutulla alueella, parinkymmenen kilometrin päässä Helsingistä luoteeseen sijaitsee Nuuksion kansallispuisto. Tämä soiden, kallioiden, järvien ja metsien hallitsema alue on Metsähallituksen ylläpitämä ja se tarjoaa monipuolisia aktiviteetteja luonnosta nauttiville. Puiston loistava sijainti mahdollistaa lähialueen asukkaille helpon tavan irtautua arjen kiireistä ja lähteä vaikkapa työpäivän jälkeen retkeilemään luonnon keskelle. Kansallispuiston sijainti pääkaupungin läheisyydessä on Euroopan mittapuullakin harvinaislaatuinen.

Tämä laajuudeltaan noin 53 neliökilomerin kokoinen kansallispuisto on säilynyt pitkään luonnonvaraisena sen hankalakulkuisten soiden ja kallioiden vuoksi. Kansallispuistoksi se muutettiin vuonna 1994.

Virkistäydy merkityillä reiteillä

Helpoin tapa tutustua Nuuksion luontoon on pakata reppuun eväät ja lähteä patikoimaan yhdelle useista, kattavasti merkityistä reiteistä. Kävelyreittejä kulkee Kattilan, Haukkalammen ja Siikajärven ympäristöissä yhteensä noin 30 kilometrin matkalta. Esimerkiksi Haukkalahden luontotuvilta lähtevät noin 5 kilometrin pituiset reitit ovat suosittuja ja osa reiteistä sopii helppokulkuisuutensa vuoksi myös lapsiperheille. Esimerkiksi 2,7 kilometrin pituinen Kaarniaispolku käy hyvin perheen pienimmillekin.

Patikoinnin lisäksi Nuuksiossa voit myös muun muassa hiihtää, kalastaa, kiipeillä, ratsastaa ja tarkkailla lintuja. Nykyisin myös geokätköily on suosittua. Kalastusta harrastavien tulee muistaa maksaa kalastonhoitomaksu Metsähallituksen verkkokaupassa sekä tarkastaa aluetta koskevat kalastusrajoitukset. Alueen järvet ja lammet soveltuvat myös uimiseen, vaikka alueelta ei löydykään virallista uimarantaa.

Nuuksiosta löytyy myös pyöräilyreittejä ja parhaimmat niistä löydät kansallispuistoa ja sen ympäröiviä ulkoilualueita yhdistäviltä reittiosuuksilta. Huomioithan, että pyöräily on sallittu ainoastaan opastetuilla reiteillä.

Nauti upeista nähtävyyksistä

Nuuksion kansallispuisto tarjoaa kauniita maisemia ympäri vuoden. Näkymät vaihtelevat aavoista järvi-, suo- ja laaksomaisemista komeisiin kallioiden puhkomiin metsämaisemiin. Huikeat luontomaisemat avautuvat esimerkiksi Haukankierroksella, jolla pääset ihailemaan jopa 110 metrin korkeudelle merenpinnasta kohoavia paikkoja. Tältä alueelta löydät myös puiston kauneimmat, pitkään koskemattomina kasvaneet aarniometsät sekä järviylängön vaihtelevan luonnon.

Kansallispuiston pääalueelta löytyy noin kolmekymmentä järveä, jotka soveltuvat myös kalastukseen. Kaakkoisosassa on Nuuksion Pitkäjärvi ja lännessä Tervalampi.

Nuuksion palvelut

Kansallispuiston monet nuotio- ja leirintäpaikat tarjoavat mukavan lepohetken retkeilijöille. Voit ottaa mukaan myös vaikkapa makkaraa ja paistaa niitä grillikatoksissa. Tulenteko on sallittua kaikkina muina aikoina paitsi metsäpalovaroituksen aikaan. Alueelta löytyy myös erikseen varattavia nuotio- ja leirintäpaikkoja sekä kaksi vuokratupaa, sauna sekä kokoustiloja. Niiden käytöstä veloitetaan erillinen vuokra.

Kansallispuiston opastuskeskuksen löydät Haukkalammelta, jossa voit esimerkiksi täyttää vesiastiasi puhtaalla juomavedellä. Sieltä lähtee myös neljä opastettua luontopolkua. Osa vaikeakulkuisimmista reiteistä on katettu pitkospuilla tai portaikoilla.

Nuuksiosta löytyy myös varustelutasoiltaan erilaisia, maksuttomia telttailualueita. Useimmasta niistä löytyy myös kuivakäymälä.

Opi pääkaupunkiseudun monimuotoisesta luonnosta

Virkistysarvojen lisäksi Nuuksion kansallispuistolla on myös paljon luonnonsuojelullista arvoa. Kaikkien muiden suomalaisten kansallispuistojen tavoin myös Nuuksion tehtävänä on suojella pohjoisen havumetsävyöhykkeen monimuotoista luontoa.

Nuuksiota hyödynnetään myös oppimistarkoituksissa. Alueelta löytyy upea, täysin puusta rakennettu Suomen luontokeskus Haltia, jossa saat tietoa sekä alueen että koko Suomen luonnosta. Näyttelyiden avulla luonto esittäytyy katsojalle ainutlaatuisella tavalla.

Nuuksion luonnonvaraisia eläimiä

Yksi ainutlaatuisimmista Nuuksion asukkaista on uhanalainen liito-orava, jota puistossa esiintyy tiheimmin kuin missään muualla Suomea. Alueelta löytyykin jopa 200 yksilön asuttamaa metsikköä. Liito-orava on myös kansallispuiston tunnuseläin.

Nuuksiossa elää monta eri lintulajiakin. Esimerkiksi retkeillessäsi kalliomänniköstä saattaa lehahtaa ilmaan kehrääjä tai jopa kangaskiuru, joka myös on uhanalainen.

Ohjeita kansallispuistossa vierailuun

Jotta kansallispuiston luonto säilyisi monimuotoisena pitkälle tulevaisuuteen, alueella kävijöiden tulee noudattaa puistoille erikseen asetettuja sääntöjä. Esimerkiksi avotulen tekeminen ja leiriytyminen on sallittua ainoastaan niille varatuilla paikoilla. Myöskin maastopyöräily on mahdollista ainoastaan tähän tarkoitukseen opastetuilla reiteillä.

Avotulen tekemisen lisäksi kiellettyä on myös lemmikkieläinten pitäminen vapaana, puiden hakkuu, maa- tai kallioperän vahingoittaminen, selkärankaisten eläinten pyydystäminen sekä moottoriajoneuvoilla ajo.

Nuuksiossa sallittua on taas retkeilyn marjojen ja ruokasienien poiminta. Myös kalliokiipeily on mahdollista Pitkäjärvellä ja Kolmoislammin itäisimmillä alueilla. Kävijä voi jääkiipeillä kaikkialla puistossa.

Saapuminen Nuuksioon

Nuuksioon on hyvät julkisen liikenteen kulkuyhteydet pääkaupunkiseudulta. Pääset kansallispuiston pohjois- ja itäosiin Espoon rautatieasemalta lähtevällä Espoon bussilla numerolla 245A. Voit kulkea junissa seutuliikenteen lipuilla.

Kansallispuiston eteläpuolelle, Siikaniemeen tai Siikarantaan pääset Espoon bussilla numerolla 238, joka lähtee Leppävaaran juna-asemalta. Alueen länsiosiin pääset taas Kampista lähtevällä Pohjolan Liikenteen vakiovuorolla.

Retkeilemään voit lähteä joko Haukkalammen luontotuvalta tai Valklammentien pysäköintialueelta. Myös Kattilan päärakennuksen viereltä lähtee Takalan polku. Jos haluat kulkea koko puiston läpi, voit kulkea esimerkiksi Siikaniemestä Haukkalampeen ja Kattilaan sekä sieltä edelleen Högbackan kautta Salmeen.

Tullessasi Nuuksioon:

  • Laita jalkaasi tukevat ja maastoon sopivat kengät. Koska Nuuksion maaperä on hyvin vaihtelevaa, reitit ovat vaativuudeltaan erilaisia, mikä vaikuttaa myös kulkuun. Tämän vuoksi kengät kannattaa olla tukevat ja patikointiin sopivat.
  • Pakkaa reppuusi valmiiksi eväät ja juomapullo, sillä Nuuksion alueelta ei erikseen löydy kahvio- tai ravintolapalveluita.
  • Suunnittele reitti matkaseurueesi jäsenten kunnon mukaan.
  • Jos matkalle lähtee yli 15-henkinen seurue, ilmoita kansallispuistoon saapumisesta etukäteen Metsähallitukselle.
  • Erämaassa liikkuessa mukaan kannattaa ottaa myös ensiapulaukku. Jos retkellä sattuu onnettomuus, silloin tulee soittaa numeroon 112.
Privacy Policy