Päiväretki kaupungissa

Päiväretki suomalaisessa kaupungissa voi suuntautua niin villiin luontoon kuin puistoon tai hoidetulle ulkoilualueellekin, sillä kaikki kaupunkimme sijaitsevat lähellä luontoa. Tavallisimmin kaupunkiretki suuntautuu johonkin tunnettuun kohteeseen, jossa tiedämme olevan jotakin ihasteltavaa tai puuhasteltavaa.

Tavallisia retkikohteita kaupungissa ovat rannat, puistot, leikkipuistot, arkkitehtuurisesti merkittävät kohteet ja maisemapaikat sekä nähtävyydet, kuten huvipuistot, linnoitukset, eläinpuistot ja ulkoilmamuseot. Myös hautausmaat ovat hyviä retkikohteita.

Kaupungissa retkeily on siitä mukavaa, että raskasta reppua ei välttämättä tarvitse kantaa mukana, vaan tarvittava tankkaus voidaan haluttaessa hoitaa piipahtamalla ravintolassa, kahvilassa tai käymällä kaupassa matkan varrella. Vesipullo mukana riittää retkieväiksi, kun palvelut ovat vain muutamien kilometrien päässä.

Eväsretki on oikea retki

Retki kaupungissa on parhaimmillaan eväsretki kohteeseen, jossa yhdistyy luonto ja kaunis kaupunkimaisema. Tällaiseen retkeen sopivia paikkoja tuntee jokainen omassa kotipaikassaan. Me esittelemme myöhemmin tässä jutussa muutaman sellaisen eri puolilta Suomea siltä varalta, että haluat eväsretkelle itsellesi vieraassa kaupungissa.

Eväsretken kruunaa tietysti oikeanlaiset eväät. Kaupunkiretkellä ne ovat jotakin muuta kuin erämaassa. Myös ruuat katetaan syötäväksi toisin kuin vaelluksella, sillä mukana tarvitsee kantaa vain yksi ateria ja sen aikana tarvittavat varusteet.

Kaupunkiretken yhdeksi esikuvaksi sopii hyvin Suomen suosituin kevätretki, vappu Ullanlinnan mäellä Helsingissä. Se on useiden tuhansien ihmisten yhteinen retki ihanaan merimaisemaan kaupungin puistossa. Eväät tosin ovat ehkä nestemäisempiä kuin tavallisesti, mutta kaupunkiretkelle sopiikin ihan hyvin vaikkapa pullollinen kuohuvaa. Myös oikeat lasit ja posliinilautaset Ullanlinnan henkeen kuuluvat aitoon kaupunkiretkeen sekä samoin liina, jolle astiat ja ruoka katetaan.

Minne sitten mennä retkelle vaikkapa Helsingissä tai Lahdessa? Me suosittelemme seuraavia kohteita.

Helsingissä retkeillään merellisissä maisemissa

Ensimmäinen mieleen tuleva retkikohteemme Helsingissä on luonnollisesti Suomenlinna. Retki alkaa Kauppatorilta, josta ostetaan maukkaat eväät – marjoja ja hedelmiä, savustettua kalaa sekä tuoretta leipää. Kohteessa on kauppa, jos kaikkea ei löydy torilta. Lauttaa odotellessa tai siihen jonottaessa voi syödä maukkaat vohvelit tai irtojäätelöä kioskista.

Suomenlinnassa voi retkeillä myös urbaanisti ilman eväitä, sillä alueella on monia ravintoloita ja kahviloita. Muun muassa paikallinen panimo pitää ruokaravintolaa, jossa vatsa täytyy maukkaalla ruoalla ja oluen ystävä voi vielä nauttia maukasta ja virkistävää olutta.

Suomenlinna on erittäin suosittu retkikohde hyvästä syystä, sillä siellä yhdistyvät historia ja erityisen kauniit maisemat. Linnoitukset ja niihin kuuluvat luolat tarjoavat seikkailunhaluiselle jännittäviä elämyksiä – muista ottaa taskulamppu mukaan tai huolehtia, että puhelimen akku on täynnä.

Kaupungin puoleiset rannat taas viihdyttävä suorastaan romanttisilla näkymillä rauhallisempaa retkeilijää. Myös museoita löytyy, jos sää kääntyy huonoksi tai iskee halu tutustua saarten historiaan hiukan perusteellisemmin. Nukke- ja lelumuseota voimme suositella lämpimästi kaikille joskus leikkineille, sillä nostalgiset elämykset ovat siellä taattuja. Myös Lelumuseon kahvila puutarhassa virkattuine viltteineen on ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Suomenlinnassa retkeillessä täytyy muistaa, että saarilla asuu ihmisiä. Kenenkään omaan pihaan ei pidä mennä pällistelemään, saati sitten jonkun kotiin. Mainitsemme tästä, sillä siellä asuvat kertovat, että joka vuosi jokunen turisti kävelee sisälle avoimesta ovesta ja uskoo tulleensa museoon, jossa sopii pällistellä, kun perhe syö lounasta.

Samoin on hyvä muistaa, että saarilla pesii paljon vesilintuja. Annetaan linnuille pesimärauha ja pidetään koirat kytkettyinä Suomenlinnassa.

Lahdessa retkeillään talviurheilun hengessä

Lahti on Suomen talviurheilun epävirallinen pääkaupunki. Siksi suuntaammekin siellä retkelle Salpausselän harjulle, jossa talvella kisojen aikaan kiertelevät televisiostakin tutut ladut.

Kesällä Salpausselän maastoissa kulkee loistava pururatojen verkosto, joka hyvin pitkälti noudattaa talvisten latujen reittejä. Näille reiteille pääsee helposti Salpausselän kisakatsomon takaa kävelemällä kohti metsää hyppyrimäkien jäädessä vasemmalle puolelle. Alueelta löytyy myös mainio aikuisten uintipaikka, Häränsilmäksi nimetty tummavetinen suolampi, joka on tunnettu huimista syvyyksistään.

Jos on tähän asti seurannut mäkihyppyä vain televisiosta, kannattaa valita reitti, joka kulkee aivan ison hyppyrimäen juurelta. Mäki on uskomattoman korkea ja tuntuu käsittämättömältä, että joku uskaltaa heittäytyä sen huipulla ladulle ja antautua jyrkän rinteen vietäväksi.

Tämä on siitä hauska retkikohde, että reiteistä voi yhtä lailla nautti kaikkina vuodenaikoina. Talvella kannattaa muistaa, että Salpausselän ladut ovat paikoin varsin hurjia. Takana tuleva hiihtäjä saattaa hyvinkin olla MM-kisoihin harjoitteleva huippu-urheilija, jonka päätä hurjatkaan laskut eivät pakota. Laske siis reippaasti ja aikailematta mäet suoraan alas asti tai ota hirvityksen iskiessä sukset jalasta ja kävele se alas ladun sivussa, jotta et jää uskalikkojen jalkoihin.

Tälle retkelle kannattaa ostaa eväät mukaan kaupungista. Tämä ei myöskään ole kuohuviinikohde, vaan suosittelemme perinteisiä hiihtokilpailueväitä, voileipiä, appelsiineja ja kahvia tai kaakaota termospulloon. Talvella perinteinen juoma on tietysti kuuma mehu ja evääksi kuuluu varata jokaiselle myös muutama pala suklaata. Suklaa nautitaan komealla, korkealla paikalla seisten ja sauvoihin nojaten, maisemaa silmäillen sekä omaa ja retkikumppanien urhoollista hiihtoa ihastellen.

Privacy Policy