Parhaat retkieväät

Kunnolliset ja riittävät eväät ovat tärkeä osa hyvin onnistunutta retkeä. On valittava ruokia, jotka sopivat tarkoitukseensa, sillä vaelluksella ei kannata kantaa mitään turhaa. Energiaa ja valkuaisaineita on silti saatava riittävästi, kun taas autolla tehtävä telttaretki, jolla kävelyä ei tule kovin paljon, antaa muutaman ylimääräisen kilon anteeksi.

Vaelluksella tarvitaan tuhdit eväät

Vaelluksella ei riitä, että ruoka maittaa, vaan sen täytyy myös sisältää riittävästi energiaa. Vaelluseväät voivat sisältää huomattavasti enemmän rasvaa kuin kaupunkilaisen normaali ruoka. Jos etenkin suunnitteilla on vaellus kylmään vuodenaikaan, kannattaa laskea, että kuluttaa energiaa vuorokaudessa jopa kolme kertaa enemmän kuin kotioloissa. Kehon pitäminen lämpimänä ja toimintakykyisenä vaatii sitä enemmän ihan silkkaa rasvaa, mitä alemmaksi elohopea mittarissa laskee.

Koska vaelluksella ei kannata kantaa mukana vettä – luonnon vesi keitetään ennen juomista, ellei sitä voida ottaa lähteestä – otetaan mukaan niin paljon kuivattuja elintarvikkeita kuin suinkin. Kuivatut sienet, paahdettu sipuli ja vähärasvainen, kuivattu jauheliha ovat todellisen herkkuaterian aineksia. Niitä täydentämään sopivat erilaiset pastat ja nuudelit, puuroryynit – annospakatut pikapuurot ovat erityisen käteviä – ja perunamuhennosjauhe. Myös soijarouhe ja linssit sopivat mainiosti.

Maidoksi kannattaa ottaa maitojauhetta. Jos olet tottunut juomaan maitoa, mutta jauheesta valmistettu versio ei maistu, kannattaa ottaa mukaan kaakaojauhetta, sillä kaakao peittää maitojauheen maun. Juotavaksi tarkoitettu maito pitää valmistaa pari tuntia ennen nauttimista, joten lämpiminä vuodenaikoina sitä ei oikein voi suositella. Kuumalla se nimittäin maistuu aika kamalalta.

Valmis lettujauhe on helppo retkieväs, jos vain viitsii kantaa mukana kunnollista pannua, sillä lettujen paistamien ohuella alumiinipannulla on hankalaa.

Energiapatukoita välipalaksi

Millä tahansa retkellä tulee tilanteita, joissa nälkä yllättää, mutta ruokaa ei ole mahdollisuutta laittaa välittömästi. Vaihtoehtoisesti ruokahalu voi pitkän taipaleen jälkeen olla niin kova, että energiaa on tankattava, ennen kuin jaksaa edes ajatella tulen tekemistä. Näihin hetkiin oivan avun tuovat energiapatukat. Parhaita patukoita ovat itsetehdyt herkut, mutta myös kaupasta löytyy laadukkaita versioita.

Jos ostat patukkasi kaupasta, varmista, että niissä todella on energiaa, mutta sen lisäksi myös muita hyödyllisiä ravintoaineita. Karkkia tai keksiä, jota myydään energiapatukan nimellä, ei kannata ostaa. Parhaita ovat patukat, jotka sisältävät runsaasti pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Ylellisimmissä variaatioissa on myös raakasuklaata.

Itse tehtyyn energiapatukkaan voit valita raaka-aineita, joista pidät eniten. Esimerkiksi paahdetut, pienennetyt sekalaiset pähkinät, kuivatut aprikoosit, papaija, taateli ja rusinat sekä paahdetut viljat sopivat energiapatukan aineksiksi. Patukan pitää koossa hunaja, kookosrasva tai vaikkapa suklaa. Testaile ja etsi itsellesi mieluisa maku sekä koostumus ja varaa vaellukselle noin kaksi tai kolme kappaletta päivää kohti. Jonakin päivänä et ehkä niitä kaipaa, mutta jonakin toisena voikin sitten hujahtaa vaikkapa viisi, jos sekä lounas että päivällinen venähtävät ja iltaleiriinkin tullaan myöhässä.

Herkkuja ja vitamiinipommeja

Etenkään vaelluksella kaloreita ei tarvitse kytätä tai jos tarvitsee niin sitä, että niitä varmasti tulee riittävästi. Herkutteluun on siis hyvä tilaisuus.

Koska vaelluksella kaikki ruoka pitää jaksaa kantaa mukana, ei kannata kuitenkaan varata herkutteluunkaan aivan tyhjiä kaloreita, vaan kaikista eväistä olisi mukava saada myös jotakin elimistölle välttämätöntä.

Siksi suosittelemme herkuiksi pähkinöitä sellaisenaan, paahdettuna ja suklaalla sekä jogurtilla kuorrutettuina. Lisäksi on hyvä ottaa monipuolista valikoimaa kuivia hedelmiä. Tumma suklaa on terveellisintä, joten sitä voi ottaa evääksi.

Näkkileipää ja hapankorppuja

Erilaiset kuivatut leivät ovat oivaa vaellusevästä. Kuumimmilla säillä, keskikesällä ei kannata ottaa voita kuin aivan ensimmäisille päiville, mutta esimerkiksi erilaiset tuubiin pakatut tahnat sopivat hyvin leivälle ja säilyvät muutaman päivän hyvin lämpimässäkin. Pakkaus toki painaa jonkin verran ja on kannettava tyhjänäkin mukana, mutta kyllä on mukavaa voidella leipä maukkaalla päällisellä sen sijaan, että rouskuttelisi kuivaa variaatiota sellaisenaan.

Leivälle voi toki varata myös juustoa ja makkaraa. Parhaiten säilyvää ja energiapitoisinta on meetvursti, mutta viileämpinä vuodenaikoina makkaran tai kinkun voi valita oman makunsa mukaan.

Ruokaa ja juomaa on varattava riittävästi

Sekä ruokaa että juomaa – ellei alueella ole tunnettuja paikkoja, joista voi ottaa juomavettä – tulee ottaa mukaan niin paljon, että se riittää noin vuorokauden tai kaksi yli retken arvioidun keston. Näin kannattaa toimia siksi, että retkellä saattaa aina sattua jotakin, mikä estää suunnitelmien mukaisen perille pääsyn. Muun muassa tästä muistutetaan myös artikkelissamme “kun retki keskeytyy” Ylimääräisen ruoan määrä riippuu siitä, miten pitkästä matkasta on kysymys.

Ei kannata laskea sen varaan, että joka päivä onnistuu onkimaan itselleen lounaan tai löytää riittävästi hilloja aamiaiseksi. Metsän antimista on toki ihana nauttia matkan varrella, mutta kuten luonto aina, myös siitä saatavat saaliit ovat arvaamattomia. On kurjaa käydä nälkäisenä nukkumaan, kun kala ei olekaan napannut.

Privacy Policy