Retkeilijän laji - frisbeegolf

Frisbeegolf on yksi nopeiten kasvavista urheilulajeista Suomessa, eikä mikään ihme. Kyseinen laji on omiaan ulkoiluun, sekä retkeilyyn. Pelkästään Suomen rajojen sisäpuolelta löytyy yli 600 frisbeegolf-kenttää, joka on asukaslukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Kenttiä löytyy aina eteläisimmästä suomesta, melkein neitomme käsivarteen saakka.

On sanomattakin siis selvää, että esimerkiksi ruska-aikaan pohjoisessa tallusteleva frisbeegolfaaja tulee väkisinkin näkemään sykähdyttäviä maisemia. Forbes, sekä muut arvostetut kansainväliset talouslehdet ovat jo vuosia hehkuttaneet vuosiraporteissaan Suomea ja erityisesti maamme luontoa. Eikä syyttä.

Lajin historia

Frisbeegolf on lähtenyt jo n. 1970 luvulla liikkeelle Yhdysvaltojen Kaliforniasta, jossa “hipit” heittelivät frisbeetä puistoissa. On turvallista sanoa, että lajin kehitys ja suunta on ollut todella erilaista, viimeiset n. 35 vuotta. Esimerkiksi Suomessa on vain kourallinen puistoratoja, sillä radat ovat pääosin rakennettu metsiin, tuntureille, sekä vesistöjen läheisyyteen. Tässä pääasiallisena syynä toimii nimenomaan retkeily, vaellus, sekä luonnon helmassa olemisen elementit. Suomessa pystyt siis harrastamaan tätä mahtavaa ulkoilun muotoa lähes mihin tahansa ikinä päädytkin. Ei ole mikään salaisuus, että juuri Lapissa, sekä pohjoisessa on sykähdyttävimmät frisbeegolf-radat, uniikin luontonsa ansiosta.

Suomi suunnannäyttäjänä

Vaikka Suomi toimiikin luontoilussa, sekä retkeilyssä & frisbeegolfissa tällä hetkellä “pioneerinä” muulle maailmalle, olemme pystyneet vaikuttamaan suoraan myös kansainväliseen pop-kulttuuriin. Euroopassa sijaitsevat netticasinot ovat jo vuosia ottaneet peleihinsä teemoja Suomen luonnosta, sekä näyttäneet esimerkkiä myös pohjois-amerikkalaisille toimijoille. Esimerkiksi tältä sivustolta pääset katsomaan kymmeniä eri pelejä, joissa seikkaillaan teemoissa, jotka on kopioitu suoraan Suomen luonnosta. Mikäli olet esimerkiksi joskus vaeltanut syyskuisena iltana pohjois-suomessa, huomaat tämän kokemuksen ja pelien välillä silmiinpistävän yhteyden.

Lajin tulevaisuus – pääpainona luonto

Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna, frisbeegolfin tulevaisuus näyttää valoisalta. Vaikka tähän asti kaikki maailmanmestaruuskilpailut ovat järjestetty Yhdysvalloissa. Suomalainen vaikuttaja Jussi Meresmaa, yhdessä Suomen Frisbeegolfliiton kanssa, ovat tehneet yhteistyötä, jossa lajin suurin kilpailu saataisiin järjestettyä lähivuosina Suomessa. Tästä kertoo jo kymmenet erilaiset ratahankkeet, joita on tarkoituksella rakennettu Suomen jylhimpiin metsiin, sekä luonto-alueille. Myös valtion antama tuki näille hankkeille, on ollut erityisen tärkeää, sillä myös valtionjohto on ymmärtänyt lajin parissa tapahtuvan pitkäjänteisen työn merkityksen turismille. Vaikka Suomi on turistikohteena vielä hyvin eksoottinen, eikä missään nimessä ns. mainstreamia, on suunta kuitenkin oikea.

Erityisen mielenkiintoiseksi tämän hankkeen tekee se, että useat radat ovat olleet yhteisellä suunnitelupöydällä mm. kansallispuistojen kanssa, jotta pystyisimme maksimoimaan kasvavien turistimäärien hyödyt.

Luonto tarjoaa mahdollisuuksia

Suomen luonto tarjoaa erityislaatuisia mahdollisuuksia rakentaa erilaisia vaellus- & retkeilyreittejä, joihin on mahdollista ikään kuin “integroida” myös frisbeegolfratoja. Tämä on mahdollisuus, joka ei ole mahdollista suurimmassa osassa maapalloamme. Kyseessä ei ole pelkästään luonnon tarjoama mahdollisuus, vaan maassamme oleva lajin vahva taustaosaaminen, joka pystyy näitä elementtejä käyttämään Suomessa hyödykseen. Nähtäväksi jää, kuinka nopeaa kasvu tulee vielä olemaan, sillä yksi asia on ainakin varma: Maastamme ei tila lopu.

Sanonta: “Tuhansien järvien ja metsien maa”, on tässä asiassa erittäin osuva. Suomella on rajaton potentiaali hyödyntää maa-pinta-alaansa ja tehdä jotain uniikkia vielä vuosikymmenten valossa. Vaikka emme vielä uskalla arvioida mikä merkitys tällä on turismiin, ennakkoon tehdyt tutkimukset kuitenkin osoittavat, että Suomi retkeilykohteiden kärkipäässä, tulee pysymään vielä kehityksen edellä pitkään.

Lopun esimerkkinä nostettakoot Tampereen uusi frisbeegolf-rata, joka on Jussi Meresmaan käsialaa. Avajaisviikonloppuun otti osaa lajin kovimmat kärkinimet, jotka olivat sanattomia Suomen luonnosta, sekä miten hienosti osaamme tätä käyttää hyödyksi. Monellakin tapaa.

Privacy Policy