Suomen kauneimmat hiihtoreitit

Suomessa kauniista hiihtoreiteistä on suunnaton runsaudenpula etenkin, jos on halua lähteä etsimään upeita talvisia kokemuksia hiukan kotiovea etäämpää.

Jo aivan eteläisestäkin Suomesta löytyy upeita hiihtomaisemia, mutta talvet ovat muuttuneet siinä määrin arvaamattomiksi ilmaston lämmettyä, että varminta on suositella pohjoisen latuja. Se, että tämän jutun kauneimmat ladut sijaitsevat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Lapissa, johtuu puhtaasti siitä, että haluamme olla varmoja, että esittelemillämme laduilla on hiihtokeli mahdollisimman pitkään.

Mistä sitten keskustellaan, kun puhutaan kauneimmista hiihtoladuista? Luonnollisesti puhtaista, valkeista hangista, timanteista hangella, sinisestä taivaasta ja tykkylumesta puiden oksilla. Voisiko kaunis latu tarjota vielä jotakin hiukan enemmän? Seuraavat asiat ovatkin erittäin mielenkiintoisia hiihtoreitin varrella:

  • Tunturin kylki ja laki
  • Rinteen alla oleva joen uoma
  • Kohtisuoraan ylös kohoava kymmenien metrien kallionseinämä, jota koristavat tuhannet jääpuikot
  • Yllättäen avautuva näkymä lähes silmän kantamattomiin ja edessä on vain hiljaista erämaata.

Kaikkia näitä asioita saattaa kokea, kun uskaltautuu hiihtoretkelle Suomen Lappiin, Kainuuseen ja Kolin alueelle. Luonto on tällä suurella ja harvaan asutulla alueella vaihtelevaa ja komeaa. Tarvitaan vain viitseliäisyyttä panna jalkaan murtomaasukset ja lähteä etäämmäs hiihtokeskuksista ja laskettelurinteistä.

Esittelemme seuraavaksi muutamia pohjoisen Suomen kauneimpia hiihtolatuja.

Kilpisjärveltä löytyy Suomen kaunein latu

Hotelli Kilpiksen pihalta lähtee Suomen ja Norjan raja-alueella kiertävä 17 kilometriä pitkä latu, joka ei ole liian vaikea hiihtäjälle, joka vain jaksaa tuon matkan hiihtää. Muutamat mäet reitin varrella ovat melko pitkiä, mutta yksikään ei ole kohtuullisessa hiihtokunnossa olevalle liian jyrkkä noustessa eikä laskettaessa. Ladulla on monia kohtia, joilta avautuu upeat tunturimaisemat sekä Suomen puolelle Saanalle, että Norjan puolelle.

Latu on niin kaunis, että sen hiihtämiseen kannattaa varata aikaa huomattavasti enemmän kuin 17 kilometrin hiihto tavallisesti kestää, sillä etenkin ensimmäistä kertaa tällä reitillä ollessaan haluaa varmasti pysähtyä yhtenään ihailemaan maisemia. Eikä niihin kyllästy, vaikka saman lenkin hiihtäisi lomallaan joka päivä, sillä katsottavaa riittää jo lumessa, jonka eri kulmista tuleva pohjoinen valonkajo värjää eri sävyisiksi sen mukaan, lähdetkö lenkillesi aamu- vai iltapäivällä.

Kirkkaalla kuutamolla latu on erityisen upea. Suorastaan huikaisevaksi se muuttuu, jos vielä sattuu revontulia taivaalle loimottelemaan. Öiselle hiihdolle lähtiessä kannattaa ottaa huomioon, että kirkkaina öinä pakkanen usein kiristyy merkittävästi ja ylhäällä tunturissa saattaa olla huomattavasti kylmempää kuin hotelli Kilpiksen pihalla. Upeimpienkaan elämysten takia ei kannata palelluttaa itseään.

Koli on Suomen kansallismaisemaa niin kesällä kuin talvella

Kolille kannattaa aina mennä, jos on upeiden vaara- ja järvimaisemien ystävä. Myös talvella ja juuri laskettelurinteiden ulkopuolella alue tekee lähtemättömän vaikutuksen. On melkein mahdotonta nimetä seudun kauneinta latua, mutta sanomme, että Kolin kaunein latu on Pielisen jäälle tehtävä 11 kilometrin lenkki, joka tarjoaa aivan hulppeat maisemat vaaran suuntaan alhaalta päin.

Tässä ladussa on sekin etu, että aivan alkua ja loppua lukuun ottamatta ollaan tasaisella jäällä ja voidaan antaumuksella ihailla maisemia, kun ei tarvitse huhkia ylämäissä tai jännittää alamäissä, jotka Kolin laduilla saattavat olla melkoisen hurjia.

Tälle ladulle ei kannata lähteä, jos on kovin tuulinen sää, sillä tuuli pääsee puhaltamaan järven selältä saarista huolimatta sen verran navakasti, että paleltumisriski on olemassa jo kymmenen pakkasasteen kelillä. Ja vastatuulen sattuessa tuulta vastaan taistelu voi kummasti estää nauttimasta maisemista.

Pallastunturi on upea hiihtokohde

Jos haluaa lomallaan hiihtää uuden reitin joka päivä, kannattaa hiihtolomalla mennä Pallastunturille. Siellä on hyväkuntoisia konelatuja lähes 250 kilometriä, kun latuja pitävät yllä niin alueen kunnat kuin matkailuyrittäjätkin. Virallisten konelatujen lisäksi löytyy vielä saman verran lisää latua, joka ei kuulu päivittäin kunnostettaviin, mutta kelpaa silti hyvin hiihdellä, vaikka pohja saattaakin olla ajettu vain moottorikelkalla. Usein juuri nämä erämaaladut vievät kaikkein komeimpiin maisemiin, mutta matkakin saattaa silloin venyä varsin pitkäksi.

Jotta voimia riittää myös maisemien ihailuun, suosittelemme hiihdettäväksi Pallastunturin 10 kilometrin reittiä, joka lähtee Pallaksen hiihtokeskukselta. Latu on maisemiltaan yksi Suomen kauneimmista, sillä se kulkee tunturin rinteitä paljakan alueella ison osan matkastaan. Etenkin keväällä, kun aurinko jo paistaa pohjoisessakin, tämä latu on hulppean hieno. Samoin on upea kokemus hiihtää tällä ladulla kirkkaan täyden kuun valossa. Myös tähdet ovat täällä hämmästyttävän kirkkaat ja tuntuvat olevan paljon lähempänä kuin missään muualla.

Pallaksella kiertää myös 3,5 kilometrin latu, joka ei tietenkään voi sisältää aivan yhtä paljon elämyksiä kuin kolme kertaa pidempi reitti, mutta tarjoaa kuitenkin tottumattomalle hiihtäjälle loistavan mahdollisuuden päästä nauttimaan yhdestä Suomen kauneimmista maisemista.

Paljakalla kulkeva latu on luonnollisesti tuulten armoilla, joten kannattaa varautua pukeutumalla kunnolla. Retkelle ei kannata lainkaan lähteä, jos on kova pakkanen, sillä tunturissa tuulee aina eikä tuulen ja pakkasen yhteisvaikutusta pidä vähätellä.

Privacy Policy