Tunturivaellus Suomessa

Vaeltaminen Suomen tuntureilla on varsin suosittu harrastus. Jopa rippikouluja järjestetään vaelluksien yhteydessä ja ne täyttyvät aina ensimmäisenä, kun ilmoittautuminen alkaa.

Vaeltamaan ei kuitenkaan pidä lähteä suin päin, sillä tuntureilla tottumatonta uhkaa monenlaiset vaarat. Suurimman riskin aiheuttaa sää, joka saattaa muuttua hyvin nopeasti. Kokenutkin vaeltaja saattaa joutua esimerkiksi nopeasti nousevan myrskyn yllättämäksi ja hakeutua suojaan, sillä kovalla tuulella ja rankkasateessa vaeltaminen on hyvin vaikeaa jo heikentyneen näkyvyydenkin takia.

Tunturissa vaeltaessaan tuleekin aina varata hiukan ylimääräistä muonaa, jotta matka-ajan pidentyminen huonon sään vuoksi ei johda energiatason romahtamiseen ruuan loppuessa. Tunturit ovat elementti, johon ei pidä suhtautua liian kepeästi, sillä matka tunturialueelta lähimmän asutuksen piiriin saattaa kestää useita päiviä.

Merkityt reitit vaeltajan turvana

Helpointa vaeltaminen on merkityillä reiteillä, joiden varrella on myös autiotupia, laavuja tai muita paikkoja, jotka ovat joko vapaasti vaeltajien käytettävissä tai varattavissa jollekin tietylle ajankohdalle. Tuvat on periaatteessa tarkoitettu vain yhden yön yöpymiseen, mutta erittäin huonon sään sattuessa niissä voi hyvin viettää myös toisen vuorokauden.

Se, että reitti on merkitty, ei välttämättä tarkoita, että maastossa olisi aina nähtävissä, mihin suuntaan reitti kulkee. Aina on syytä ottaa mukaan maastokartta ja kompassi sekä varmistaa, että todella osaa käyttää kompassia tosipaikan tullen. GPS-laitteisiin ja puhelimiin ei Lapin tuntureilla kannata luottaa ainoana suunnistuksen apuvälineenä.

Vaeltamista voi opetella tekemällä päiväretkiä tunturialueella sijaitsevilta hotelleilta ja vuokramökeiltä käsin. Näin oppii tuntemaan omat rajansa ja saa käsityksen siitä, miten pitkiin päivätaipaleisiin omat rahkeet riittävät. Ota päiväretkien jälkeen pitempää vaellusta suunnitellessasi huomioon, että tavallisesti vaeltaja joutuu kantamaan verrattain painavaa rinkkaa selässään vaelluksen ajan.

Tavallisin päivätaival lienee 10-20 kilometriä riippuen vaeltajien kunnosta ja maaston vaativuudesta, mutta aloitteleva retkeilijä voi hyvin tyytyä lyhyempiinkin päivämatkoihin etenkin, jos kantamus on hyvin painava.

Tunturivaelluksen varusteet

Tunturiin ei pidä lähteä liian heppoisin varustein. Mitä pitempi vaellus on suunnitelmissa, sitä tarkemmin tulee kiinnittää huomiota niin jalkineisiin kuin rinkan istuvuuteenkin.

  • Vaelluskengät

On tärkeää, että jalkineet ovat tukevat ja suojaavat jalkaa. Nykyaikaiset vaelluskengät ovat lisäksi hengittäviä ja vettä hylkiviä tai kokonaan vedenpitäviä, viimeksi mainittu onkin varsin näppärä ominaisuus. On makuasia, haluaako matkaa taittaa nahkaisissa vaellussaappaissa vai moderneissa high tech -jalkineissa, kunhan kengät vain ovat varmasti juuri sinulle sopivat. Kumisaappaissa ja lenkkareissakin on vaellettu, mutta sitä emme voi suositella.

Uusia vaelluskenkiä ei kannata ostaa vaelluksen aattona, sillä ne on hyvä kävellä kunnolla sisään ennen pitkälle metkalle lähtemistä. Rakkojen välttämiseksi on hyvä joka tapauksessa käyttää kahden sukan taktiikkaa – laita ensin jalkaan ohut, hyvin istuva ja saumaton sukka ja sen päälle paksumpi vaellussukka. Näin jalan liikkuessa kengässä hankaus tapahtuu sukkien välissä eikä ihon pinnassa.

  • Rinkka

Vaellusmatkan pituudesta ja kestosta sekä valitusta yöpymistavasta riippuen rinkka saattaa vaelluksen alkaessa painaa jopa 30 kiloa. Ei siis ole saman tekevää, millaisella repulla tavaroitasi ja muonavarojasi kuljetat.

Tärkeintä on, että rinkka on säädettävissä ja saat sen istumaan selkääsi erittäin hyvin. Myös lantio- ja rintaremmien tulee asettua oikeille kohdilleen ja sinun täytyy voida avata ja sulkea ne helposti.

Rinkan istuvuus on tärkeintä, sillä hyvin istuva yksikkö ikään kuin kantaa itse itseään, mutta huonosti istuvaa reppua joutuu koko ajan kantamaan hartioilla, mikä on sekä raskasta että tuskallista. Pahimmillaan huonosti istuva kappale aiheuttaa hiertymiä, jotka saattavat myös tulehtua.

Kun repun istuvuus on varmistettu, voidaan kiinnittää huomioita muihin seikkoihin, jotka ovat lähinnä makuasioita. Me suosittelemme rinkkaa, jonka etusivu voidaan avata pakkaamisen ja tavaroiden etsimisen helpottamiseksi, mutta on myös umpinaisten rinkkojen vannoutuneita ystäviä.

  • Vaatetus

On tärkeää, että vaatteet ovat hengittäviä, mutta suojaavat tarvittaessa sateelta. Kerrospukeutuminen on kätevää, sillä päivä saattaa olla huomattavankin lämmin ja yö varsin kylmä. Ihoa vasten on hyvä käyttää urheilukerrastoa, joka on suunniteltu johtamaan hien pois iholta.

Iltoja ja muita lepohetkiä varten suosittelemme lämpimiä villasukkia, sillä kengät kannattaa aina pidemmällä tauolla ottaa pois jalasta ja avata hyvin kuivumaan. Myös vaellussukat kannattaa kuivattaa aina, kun se on mahdollista, sillä hien kostuttamat sukat ja kengät lisäävät rakkojen muodostumisen riskiä.

  • Rinkan pakkaaminen

Rinkka tulee pakata niin, että painavimmat esineet ovat lähellä selkää hartioiden korkeudella. Näin se pysyy kävellessä hyvin lähellä eikä sen paino rasita ristiselkää. Kevyet asiat kannattaa pakata pohjalle, sivutaskuihin ja kansiläppään sekä sen alle.

Kansiläppä on paras paikka esineille, joiden haluat olevan kätesi ulottuvilla vaelluksen aikana. Kamera ja otsalamppu sekä tiiviiseen muovipussiin pakatut tulitikut kuuluvat läppään, samoin kartta ja kompassi, ellei sinulla ole erikseen karttalaukkua.

Tavaroiden löytyminen rinkasta helpottuu, jos pakkaat kaikki samalaatuiset tavarat pusseihin. Tyhjentyvät ruokatavaroita sisältäneet pussit ovat arvokkaita roskapusseja tunturivaelluksella, sillä kaikki palamaton roska pitää tuoda alueelta pois.

Privacy Policy